nyelv ANTSZ Mailto

 
OÉTI Szolgáltatások Programok Dokumentumok/Rendeletek Felmérések Rendezvények Kapcsolat
OÉTI számok

Étrend-kiegészítőkön alkalmazható OÉTI számok

Az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek (anyatej-helyettesítő és anyatej kiegészítő tápszerek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonalapú élelmiszerek és bébiételek, testtömeg-csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerek, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek, szénhidrát anyagcsere-zavarokban szenvedők számára készült diabetikus élelmiszerek, lisztérzékenységben szenvedők részére előállított, glutén- mentes élelmiszerek), valamint a kozmetikumok korábbi jogszabályokban rögzített engedélyezése 2004. május elsejével megszűnt. A jelenleg érvényes jogszabályok alapján a felsorolt termékek csomagolásán OÉTI engedélyszám nem tüntethető fel.

A 2004. május elseje után a bejelentés-köteles élelmiszerek (étrend-kiegészítők, anyatej- helyettesítő, valamint speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, glutén-mentes élelmiszerek, egyéb különleges táplálkozási célú élelmiszerek) nyilvántartásba vételéről az OÉTI igazolást ad ki, melyen az OÉTI iktatószám mellett a nyilvántartásba vétel sorszáma található. E szám használata a termékek címkéjén nem kötelező, de nem is tiltott, azonban nem azonos a 2004. előtt kiadott OÉTI engedélyszámmal. Így a nyilvántartásba vétel sorszámát OÉTI engedélyszámnak tekinteni, azt így kommunikálni, vagy feltüntetni a termék csomagolásán, nem jogszerű és megtéveszti a fogyasztót.

Ugyancsak jogszerűtlen, az OÉTI által a bejelentő részére írt, étrend-kiegészítővel, vagy különleges táplálkozási célú, vagy hagyományos élelmiszerrel kapcsolatos bármely tartalmú levél OÉTI iktatószámának feltüntetése olyan módon, mintha ez a termék engedély-, vagy nyilvántartásba vételi száma lenne.

Az "OÉTI által értékelt és szakvéleményezett termék" feliratot étrend-kiegészítők és különleges táplálkozási célú élelmiszerek címkéjén az OÉTI hozzájárulásával a bejelentő feltüntetheti, amennyiben az Intézet által előre meghatározott kritériumrendszer alapján (lásd: OÉTI által értékelt és szakvéleménnyel ellátott termékek követelményei) a terméket szakvéleményezésre benyújtotta és az megfelelőnek minősült. A felirat használatára kizárólag a megfelelő eljárásrend alapján szakvéleményezett termékek jogosultak, így annak feltüntetése más termékeken jogszerűtlen, megtéveszti a fogyasztót.

Budapest, 2008. december 10.